Mennyi gyakorlati órára lesz szükséged a sikeres forgalmi vizsga letétele előtt?

BD Autósiskola Pécs

Miután sikeres KRESZ vizsgát tettél, eljött az ideje, hogy felkészülj a forgalmi vizsgára. Ahhoz, hogy az autósiskolád forgalmi vizsgára jelenthessen, minimum 29 órát és 580 km-t kell levezetned az oktatóddal. Az órák az adott vezetéstípus szerint a következőképpen alakulnak.

Az alapoktatás 9 óra, itt tanpályán vagy forgalom elől elzárt területen, illetve kis forgalmú útszakaszon megtanulod az autó biztonságos technikai kezelését, illetve a jármű feletti uralmat sajátítjátok el lassú manőverezési feladatokkal. Régen ez a 9 óra szolgálta a rutinvizsgára való felkészülést, melyet 2012. januárjában eltöröltek, így a manőverezési feladatokat a forgalmi vizsgán kell bemutatni.

A vezetési gyakorlat másik része a főoktatás, mely minimálisan 20 órát tartalmaz, bontás szerint 14 óra városi, 2 óra éjszakai, 4 óra országúti vezetést. Ebben a szakaszban azt tanuljátok meg, miképpen kell a tanteremben vagy online oktatás során tanult közlekedési szabályokat és vezetéselméleti ismereteket a forgalomban alkalmazni. Türelmes oktató kollégáink segíteni fognak annak elsajátításában, hogyan kell szabályosan, kulturáltan és balesetmentesen közlekedni.

Tehát eljutottunk a 29 vezetési óra végéig. Ez a kötelező óraszám az 1970-es évektől nem változott, viszont a városi közlekedés igen! Sokkal forgalmasabbak lettek az utak, a csomópontok, jóval több jármű közlekedik az országutakon és a városokban egyaránt. A kötelező óraszámmal akkor vagy esélyes, ha rendelkezel közlekedési tapasztalattal (például segédmotoros, nagymotoros vagy mezőgazdasági vontató jogosítvány), illetve, ha az átlagnál jobb vezetési képességekkel rendelkezel. Amennyiben nincs semmiféle előképzettséged – azaz nincs még közlekedési gyakorlatod -, valószínűleg pótórát kell venned ahhoz, hogy sikeresen teljesítsd a forgalmi vizsgát. Az oktatód segíteni fog benne, hogy tudd: mikor állsz készen a vizsgára, és hogy mennyi órára van még szükséged a felkészüléshez.

Ha meg szeretnéd tudni, melyik autósiskolánál mennyi órát vesznek a tanulók vizsga előtt, azt az Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) határozza meg. Ez a szám azt jelenti, hogy a tanulóknak a kötelező óraszámon felül mennyi órát kell vezetniük a vizsga előtt. Ha ez a szám például 150% az azt jelenti, hogy a kötelező 1,5-szeresét vették a tanulók.

Fontos, ha egy autóssuli ÁKÓ-ja 100%, vagy annak a környéken mozog huzamos ideig, ott előfordulhat, hogy nem megfelelően vezetik a vezetési dokumentumokat.

Autósiskolánk statisztikái itt olvashatók!

Sikeres felkészülést a vizsgára!

Üdv: BD Autósiskola csapata

gyakorlati oktatás

Oszd meg ismerőseiddel!

JELENTKEZZ E-LEARNING OKTATÁSRA ÉS KEZDJ AKÁR AZONNAL!


KÖVETKEZŐ TANFOLYAM

A KRESZ tanfolyamok kizárólag ONLINE E-learning képzéssel indulnak!

Blog – Hírek – Cikkek

Kövesd a blogomat, ahol rendszeresen beszámolok a friss hírekről, tanfolyamokról, akciókról.

2023-01-04T17:56:12+01:00
Go to Top