Így válassz autósiskolát, avagy mit jelent az ÁKÓ, a VSM és a KK

BD Autósiskola Pécs

Kedves leendő tanulónk!

Ha elérkezett az ideje annak, hogy megszerezd a „B” kategóriás vezetői engedélyed, akkor néhány fontos kérdést fel kell tenned Magadnak. Ezek megválaszolásában szeretnénk a segítségedre lenni ezzel a cikkünkkel.

Autósiskolát általában csak egyszer választ az ember, ezért érdemes kellő odafigyeléssel és tudatosan kiválasztani a számodra megfelelő képző szervet. Sok tényező játszik szerepet abban, hogy ki miért teszi le a voksát az adott autósiskola mellett – most sorra vesszük azokat a szempontokat, amelyeket megvizsgálva közelebb juthatsz egy helyes döntés meghozatalához.

Ilyen befolyásoló szempontok lehetnek:

  • Az Autósiskola elhelyezkedése – érdemes megnézni, milyen könnyen megközelíthető helyen van az adott városban, milyenek a parkolási lehetőségek – de semmiképpen nem javasoljuk, hogy csupán ez alapján válassz iskolát.
  • Weboldal, Facebook oldal és egyéb marketing platformok alapján sok esetben el tudod dönteni, hogy az adott iskola mennyire ad a minőségre. Amennyiben az iskola ezen felületei igényesen vannak elkészítve, akkor valószínűleg a szolgáltatás többi részére is jellemző lesz ez a színvonal.
  • Google/Facebook értékelések is nagy segítséget nyújthatnak abban, hogy dönteni tudj. Nyilván nem egy-egy értékelés alapján kell képet alkotnod, hiszen olyan autósiskola nem létezik, amely mindenki számára egyformán megfelelő lenne, de a vélemények összessége nagy segítségedre lehet a választásban.
  • Az autósiskola képzési költségei azok, amelyek talán a legtöbbet nyomnak a latban, azonban ezzel a tényezővel könnyen tévútra futhatsz. Nagyon sokszor pusztán ez az egy adat alapján döntenek a leendő tanulók, ami nagy hiba. Léteznek olyan mutatószámok, amelyek az autósiskolák tevékenységét jellemzik. Ezek alapján egyértelműen kimutatható, hogy nagyon sok esetben egy „olcsóbb” autósiskolánál szerzett jogosítvány a végére sokkal több pénzbe kerül, mint egy „drágább” képző szervnél. Ez hogy fordulhat elő? Olvass tovább és megtudod!

Az autósiskoláknak vannak képzési mutatószámaik, melyeket kötelesek feltüntetni a honlapjukon. Ezek a mutatók az ÁKÓ, a VSM és a KK. Ha megismered ezeknek a számoknak a jelentését, az nagy segítség lesz számodra.

Az ÁKÓ (Átlagos Képzési Óraszám) megmutatja nekünk, hogy az adott iskolánál átlagosan mennyi gyakorlati órát kell venni a sikeres forgalmi vizsga előtt. Ha például ez a szám 150 %, az azt jelenti, hogy a kötelező óraszám 1,5-szeresét kellett átlagban megvenniük a tanulóknak. (B kategória esetében a kötelező óraszám 30, így a 150% ÁKÓ 45 vezetési órát jelent átlagosan az adott képző szervnél.) Lehetséges, hogy egy „drágább” iskola a végére „olcsóbb” lesz, mint egy árlista alapján jobb árakat kínáló iskola, ha közelebb áll az ÁKÓ mutatója a 100 %-hoz. Fontos tudni azonban azt is, hogy a 100 %-hoz (100-110%) nagyon közel álló számok utalhatnak arra is, hogy az adott autósiskola hiányosan dokumentálja a vezetési órákat. Ha feltételezzük, hogy a tanuló mindenféle előképzettség nélkül érkezik az autósiskolához, akkor nehezen elképzelhető, hogy a tecnikai – kezelési alapok megtanításával kezdve 30-35 vezetési órával eljuthat a sikeres forgalmi vizsgáig. Természetesen vannak kivételek, de az átlag – sok év tapasztalata alapján – nem ez. Azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy Pécs közlekedési szempontból nem egyszerű város. Ez a tény sem támasztja alá minden tanuló esetében az alapórákkal, vagy néhány plusz órával sikerrel teljesített forgalmi vizsgákat.

A KK (Képzési Költség) megmutatja nekünk, hogy átlagosan mennyibe kerül a teljes képzés a tanulónak. (Könnyen átlátható, ez a mutató rendkívül szoros összefüggésben áll az előző pontban bemutatott ÁKÓ-val, hiszen a vezetői engedély megszerzésének folyamatában a legnagyobb összeget a vezetési órák teszik ki. Hiába olcsóbb néhány száz forinttal egy adott autósiskola vezetési óradíja – ha a tanulók csak 70-80, sok esetben 100 órával juthatnak el a sikeres forgalmi vizsgáig.) Minél kisebb a KK által mutatott szám, annál olcsóbban jutnak a tanulók jogosítványhoz az adott képzőszervnél. A KK a teljes képzés átlagos árát foglalja magába. Ha az iskola képzési költségére nincs adat feltüntetve, az azt jelenti, hogy az adott negyedévben 10-nél kevesebb tanulója vizsgázott.

Végül a VSM (Vizsgasikerességi Mutató) megmutatja, hogy az adott időszakban, hány vizsgaeseménye zárult sikerrel adott kategóriából a képzőszervnek. Ha ez a szám 50%, az azt jelenti, hogy adott iskolánál a vizsgák fele volt sikeres. Érdemes összevetni a környékeden lévő iskolák VSM mutatóját is a döntés előtt.

Összegezve: a fent említett összes szempontot kell összehasonlítani, nem érdemes kiragadni egy-egy számunkra meghatározó adatot. Önmagában egy VSM nem mutat teljesen hű képet, mert nem mindegy, hogy milyen képzési költséggel és képzési óraszámmal érte el azt az adott autósiskola.

Természetesen a számokon kívül több más tényező is segíthet a választásban: személyes ismeretség, kapcsolatok, barátok, ismerősök ajánlása. Cikkünkben azokra a tényszerű mutatókra tértünk ki, amelyek talán kevésbé közismertek, viszont ezeket figyelmen kívül hagyni nem érdemes, ha valaki megalapozott döntést akar hozni.

Reméljük, tudtunk segíteni a döntésben, és számodra hasznos információkat írtunk le. A BD Autósiskola képzési mutatóit ITT találod meg. Ha úgy döntesz, hogy mi megfelelünk az általad fontosnak tartott kritériumoknak, a honlapunkon megtalálod elérhetőséginket. Várunk szeretettel!

Az Autósiskolák mutatóit ezen a linken találod: https://vizsgakozpont.hu/hirek/ako-es-vsm-elerhetok-2022-negyedik-negyedevenek-adatai

Sok sikert kívánunk a választáshoz!

BD Autósiskola csapata

gondolkodj

Oszd meg ismerőseiddel!

JELENTKEZZ E-LEARNING OKTATÁSRA ÉS KEZDJ AKÁR AZONNAL!


KÖVETKEZŐ TANFOLYAM

A KRESZ tanfolyamok kizárólag ONLINE E-learning képzéssel indulnak!

Blog – Hírek – Cikkek

Kövesd a blogomat, ahol rendszeresen beszámolok a friss hírekről, tanfolyamokról, akciókról.

2023-02-12T20:00:24+01:00
Go to Top